De Magie van I Tjing en Hoe kan het Jou Inzichten Geven

Wat absoluut in the spotlights mag worden gezet is het boeiende orakel van de I Tjing. De oeroude kennis vanuit de Chinese filosofie, waarin de communicatie van energie in handomdraai via klinkende munten wordt omgezet in realistische kennis en informatie. De kosmische wetten in de I Tjing, bieden de holistische kijk op het leven, die vertelt dat alles met alles verbonden is.

Wat je in dit artikel gaat ontdekken

 • Wat is I Tjing
 • Wat kan I Tjing voor mij betekenen
 • Kan ik de I Tjing ook leren

De I Tjing – het Boek der veranderlijke werkelijkheid

Eén vanuit China’s oudste leerringen en geschriften is de I Tjing, wat vrij vertaald ‘Het Boek der veranderlijke werkelijkheid’ betekent. Via de I Tjing komen op ‘uitmuntende’ wijze de taal van kosmologie en filosofie samen, met als uitgangspunt om al je kleine- en grote vragen en hoofdzorgen weer in balans te brengen. De wijsheden die de I Tjing vertegenwoordigd zijn namelijk bedoeld om het evenwicht te genereren in tegenstellingen, je processen te accepteren om vervolgens je processen om te vormen in groei en ontwikkeling.

Daar waar sommigen de I Tjing zien als een soort waarzeggerij, is de orakeltaal van de I Tjing in het westen inmiddels gegroeid tot een belangrijke, inspirerende en zeer serieuze aangelegenheid om inzichten en antwoorden te krijgen. Al je vragen, groot of klein worden via de met oerstof verbonden I Tjing beantwoord.

Door een worp van 6 keer te doen met 3 muntjes, krijg je met één van de 64 hexagrammen antwoord op je vraag.

Het is een verbijsterend avontuur om kennis te maken met de I Tjing en als je dit artikel gelezen hebt, is de mogelijkheid zeker niet uitgesloten dat je zelf met deze boeiende materie aan de slag gaat.

Doe deze test en ontdek het lot dat jou te wachten staat, krijg advies en ontdek jouw 5 uitdagingen

Doe deze test in een paar minuten tijd en ontvang direct een analyse met antwoorden op jouw uitdagingen en een voorspelling van wat jou te wachten staat. Ontdek hoe jij met jouw uitdagingen om kan gaan.

I Tjing in het verre verleden

De I Tjing is terug te herleiden tot de oertijd, waarin de basis ongeveer 5000 jaar geleden werd gelegd. In eerste instantie werd het orakel gevormd door een verzameling van lijnen. Het is een verzameling van wijze spreuken en filosofische teksten. Deze wijsheden dienen als advies voor iedere gebeurtenis en vraag. De I Tjing gaat uit van de filosofische kennis, dat toeval niet bestaat en dat hetgeen wat op je pad komt, je ‘toe valt’.

Akasha kroniek en I Tjing

Akasha betekent letterlijk ‘oerstof’ lees ook het artikel – toekomstvoorspelling, wat is mijn toekomst – en omvat het oer geheugen van de mensheid, de Aarde en tegelijkertijd de kennis van de Universele werkelijkheid. Als je uitgaat van de inmiddels wetenschappelijke onderbouwde kennis, dat alles is opgebouwd uit trillende energie, inclusief jijzelf, is het ook mogelijk om via de I Tjing achter de fysieke werkelijkheid en je belevingen hierin te kijken.

Via de I Tjing en jouw eigen energieveld wordt er contact gelegd met de Akasha kroniek en hierdoor met alles wat er zich in het verleden, het heden en de toekomst aan kennis bevindt. Het resultaat van alle beproefde ervaringen, ideeën en ontwikkelingen liggen in deze Kosmische bibliotheek opgeslagen. Een eenvoudige vertaling is zoals Carl Gustav Jung het beschrijft; het samenvallen van gebeurtenissen die in eerste instantie geen relatie met elkaar schijnen te hebben,  oftewel ‘synchroniciteit’.

Je kunt de I Tjing het beste zien als een holistisch instrument – alles is met alles verbonden – en een uitstekend hulpmiddel om je intuïtieve ontwikkeling, oftewel ‘zesde zintuig en spiritualiteit te ontwikkelen.

De I Tjing als jouw adviseur

Iedereen met een juiste intentie kan werken met de I Tjing. Het enige wat belangrijk is, dat je voorbij de schijnbare grenzen gaat en je open stelt voor het wonderbaarlijke I Tjing orakel en de wereld achter de schijnbare grenzen. Vervolgens is het belangrijk dat je vertrouwt raakt met de afbeeldingen, oftewel; oerbeelden of trigrammen genoemd. Hier zijn namelijk op sublieme en intelligente wijze hexagrammen uit samengesteld. Ieder hexagram heeft vervolgens een bepaalde eigenschap.

Het zijn deze eigenschappen die je leert te selecteren en hiervoor word ook je aangesproken op je natuurlijke, intuïtieve gevoeligheid.

Zoals het leven zich aan je voordoet, is alles continue in beweging. Deze dynamiek is het fundament voor de I Tjing. Zoals de Maan met haar verschillende gedaanten van Nieuwe Maan, groeit naar Volle Maan en de Zon opkomt en weer onder gaat. De natuur verandert het hele jaar door continue van gedaante en situaties veranderen na verloop van tijd weer in een tegengestelde toestand. Evenwicht en harmonie worden tevens in het ‘Yin Yang teken’ – lees het artikel: De betekenis van Yin en Yang, Tegenstellingen en Aanvullingen beschreven. Ook in deze Chinese wijsheid worden schijnbare tegenstellingen samengebracht tot een volmaakte cirkel.

Zo ontstaat ‘de wet van verandering’. Deze wet ontslaat je vaak niet van verantwoordelijkheden. Sterker nog, zij trekt je door een situatie heen en verwacht dat je vanuit de keuze van de vrije wil, in beweging komt om jouw bewuste keuze te maken. Samen met de I Tjing meebewegen in het ritme van de tijd en jezelf instellen en aanpassen tijdens veranderingen in je leven en de omstandigheden die zich aandienen, bieden je inzicht.

Hoe werkt I Tjing

Eerst bestond de I Tjing en het Hexagram slechts uit een paar lijnen:

 • Een hele lijn – de Yanglijn; actief, scheppend, mannelijk, daadkracht wat ‘ja’ betekent
 • Een onderbroken lijn – de Yin lijn; vrouwelijk, zacht, passies wat ‘nee’ betekent.

Toen er uiteindelijk behoefte was aan verfijning werd aan beide lijnen een tweede toegevoegd. Hierbij bleef de onderste lijn leidend en kwamen er dus vier combinaties namelijk;

 • grote Yang
 • kleine Yang
 • grote Yin
 • kleine Yin

Tenslotte ontstonden er door de tijd heen de 64 verschillende situaties, waarin iedere gebeurtenis aangeduid kan worden via de symbolentaal van het Hexagram. Het Hexagram is dus uitgegroeid tot zes lijnen, waarin er of hele lijnen of onderbroken lijnen zijnVanuit deze lijnen zijn er acht verschillende symbolen ontstaan. Deze lijnen bestaan uit allerlei combinaties, waarin de Yin lijn en Yanglijn heel belangrijk zijn in het geheel. Zij geven namelijk de kern van de uitdaging of vraag. In het boek worden deze specifiek met een stip aangeduid.

De oerbeelden van dit geheel vormt de basis waarop het I Tjing orakel berust en waarin het samen met de drie munten één boeiend geheel vormt. Aan ieder symbool is een uitrusting en zijn er eigenschappen toegekend. Deze staan vrij symbolisch beschreven in het ‘Het Boek der Veranderingen’, waarin je wordt uitgenodigd om via je intuïtie te voelen en te ervaren welke weg je mag inslaan.

Natuurkrachten en I Tjing

Zoals het prachtige Azië dicht bij de natuur staat, zijn er natuurlijke elementen toegevoegd om de informatie en kennis via de I Tjing rijker te maken. Deze elementen hebben geen specifieke volgorde en wisselen elkaar, zoals in je leven eigen is, af. Je word door de universele krachten, uitgenodigd om de tegendelen te ontmoeten en hiermee in juiste balans te komen en te blijven. Precies zoals het spirituele Yin Yang teken eigen is.

Deze natuurkrachten zijn als volgt;

 • Hemel – creativiteit
 • Aarde – vormgevende kracht
 • Wind
 • Zon – vuur
 • Wolken
 • Donder
 • Regen of water
 • Berg – onbeweeglijkheid in een oase van stilte

Raadplegen via de I Tjing

Als je met de I Tjing aan het werk gaat is het goed te beseffen dat je in contact bent en werkt met één van de oudste heilige geschriften van de wereld.

Je werkt niet met een boek, maar met een orakel die is ontstaan om je als ziel in een mensenlichaam te ondersteunen in persoonlijke groei en ontwikkeling.

Stel open vragen en geen vragen waar je ‘ja of nee’ op kunt antwoorden. Stel je vraag slechts één keer en als de vraag niet direct duidelijk is, geef je de tijd alle ruimte. Soms heeft het even meer tijd nodig om het antwoord van het orakel tot je door te laten dringen. Laat je gevoelsmatig leiden door hetgeen waar je oog op valt en vertrouw erop dat je ziel je de weg wijst. Je ziel gidst je jouw hele leven al door de tijd heen.

De I Tjing is als een gids op je levenspad die je ruimschoots beantwoord op inspirerende wijze. Als raadgever en je aan te moedigen om vanuit de keuze van de vrije wil, jouw specifieke keuze te kunnen maken. Persoonlijke groei en ontwikkelingen tijdens grote en kleine levensvragen worden helder.

Kies een moment in stilte en rust, in een omgeving waar jij jezelf prettig voelt. Kies gerust voor een ritueel met bijvoorbeeld een kaars, etherische olie of wierook en passende muziek op de achtergrond. Vertrouw op de antwoorden van de I Tjing. Immers, alle antwoorden zijn in jezelf aanwezig. Het orakel kan je zien als een blauwdruk van dát wat je ziel je dolgraag wilt vertellen, maar waar je lastig bij kunt omdat je denken behoorlijk kan dwarsbomen.

Concentreer je vervolgens op je vraag, schrijf hem op en gooi tegelijkertijd met de drie muntjes. Dit zijn overigens gelijke, identieke muntjes. Je kunt kop – X of munt – O gooien.

Bijvoorbeeld:

 • Drie x kop – XXX
 • Eén x kop en tweemaal munt – XOO
 • Drie x munt – OOO

Noteer vervolgens de streep, met of zonder onderbreking, als onderste deel van het Hexagram. Doe dit vervolgens nog vijf keer. Zet iedere keer je resultaat van de streep boven de vorige. Je Hexagram is met zes lijnen compleet en deze correspondeert vervolgens met je boek en het cijfer bij de tekst.

Al die duizenden jaren, heeft het orakel al vele en ontelbare inzichten geboden op de meest uiteenlopende vragen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan;

 • Liefdesleven
 • Relaties in het algemeen
 • Gezondheid
 • Werk en carrière
 • Studie
 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Spirituele ontwikkeling
 • Zakelijke ontwikkelingen
 • Levenslessen
 • Karma

Er zijn personen die iedere dag de munten en het I Tjing orakel raadplegen als bijvoorbeeld intentie om de dag te vergezellen. Inmiddels weet je dat je ‘intentie’ alles bepalend is om de energiestroom via een positieve flow te laten verlopen.

Tao en I Tjing

Het is de filosofie van Foei Si – Chinese mythologische wijsgeer, helderziende en visionair – die voor de meesten I Tjing fans centraal staat als brein van het I Tjing orakel en is ver voor Christus ontstaan.

Het beschrijven van beweging en interactie tussen twee aanvullende krachten Yin en Yang staan centraal het orakel. Hier komt net als in het artikel ‘de betekenis van Yin en Yang, de wet der verandering in terug, waarin tegenstellingen elkaar aanvullen.

De krachten die hier vervolgens uit voortkomen werden ooit verbonden aan het begrip ‘Tao’ en hieraan verbonden is de I Tjing.

Tao kan alleen worden ervaren. Hier wordt geen enkel begrip, gedachte of bepaling van waarde aan toegekend. Je kunt Tao zien als een ‘mystieke ervaring of scheppingskracht’, waarin hemel en aarde op onverklaarbare wijze samen komen. Verwacht dus geen pasklaar antwoord op je vraag, maar laat je vooral leiden door de prachtige filosofische teksten, die ooit zijn ontstaan via een unieke bron.

Er is prachtige literatuur verschenen om jouw keuze te kunnen maken voor het Boek der Veranderingen. Hieronder volgen enkele;

 • I Tjing, het Boek der Veranderingen, bewerking R. Wilhelm Ank-Hermes B.V.
 • I Tjing, het Boek der Onveranderlijke werkelijkheid, Monique Möller Stichting Akasha
 • The Book of Changes and the Unchanging Truth, Ni Hua Ching
 • Een korte inleiding tot de I Tjing, A. Hochberg- van Wallinga

Als je er voor kiest op respectvolle wijze voor jezelf aan de slag te gaan, investeer dan in een drie originele Chinese I Tjing muntjes. Deze zijn in een prachtig houten doosje, of bewaar envelopje online verkrijgbaar bij bijvoorbeeld ‘Vital Spaces’.

Dan is het gewoon een kwestie van doen!

Er is meer tussen Hemel en Aarde dan ons verstand kan bevatten – W. Shakespeare Het is de I Tjing die je hierin bijstaat en helpt om bruggen te slaan, om dát te verbinden wat in eerste instantie onveranderlijke werkelijkheid lijkt.

Doe deze test en ontdek het lot dat jou te wachten staat, krijg advies en ontdek jouw 5 uitdagingen

Doe deze test in een paar minuten tijd en ontvang direct een analyse met antwoorden op jouw uitdagingen en een voorspelling van wat jou te wachten staat. Ontdek hoe jij met jouw uitdagingen om kan gaan.

Over de auteur Sandra Jansen van Galen

Hi lezer, ik ben Sandra Jansen van Galen en sinds 14 jaar professioneel astrologe, auteur, coach en trainer. Met veel plezier en toewijding publiceer ik regelmatig artikelen op deze site, met als missie je te inspireren en een bijdrage te leveren om je persoonlijk levensgeluk te verhogen. Wie weet krijg je nog meer helderheid over wie je bent en wat je wilt en kunt in het leven.

1 Reactie op "De Magie van I Tjing en Hoe kan het Jou Inzichten Geven"

 1. S.Vreeling says:

  Ik ben op het moment het boek I Tjing aan het lezen. Vind het wel gecompliceerd en vandaag kwam ik u naam tegen. Kunt u mij laten weten of u ook les geeft in de I Tjing en wat de kosten zijn.
  Bij voorbaat reeds mijn hartelijke dank.
  Vriendelijke groet,
  Simon Vreeling

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *