De Maan als je innerlijke raadgeefster

Als het grootste hemelobject die aan de nachtelijke hemel te zien is, heeft de mens de Maan vanaf het prille begin gefascineerd. Ook jouw blik zal absoluut wel eens verleidt zijn naar dat hemellichaam wat continue van gedaante wisselt. Dan te bedenken dat de zwaartekracht van de Maan oceanen beïnvloedt via de getijden eb en vloed. De Maan vervult als persoonlijke en collectieve raadgeefster een waardevolle, praktische en unieke functie.

Wat je in dit artikel gaat ontdekken:

 • Wat is de Maan
 • Wat betekent de Maan voor je
 • Hoe kom je dichter bij jezelf door de kracht van de Maan

Sterrenkunde en de Maan

Als je de Maan astronomisch onder de loep neemt, is zij één van de 5 grootste Manen die tot nu toe ontdekt zijn in ons Zonnestelsel. Via haar eigen omloopbaan is de Maan sterk verbonden met de Aarde. Men noemt de Maan dan ook wel de natuurlijke satelliet van de Aarde. De Maan doet er even lang over om één keer om de as te draaien, als dat de Maan om de Aarde te draait. Hierdoor blijft de Maan tijdens haar omloop van 27 dagen, 7 uur en 43 minuten steeds dezelfde kant naar de Aarde toegekeerd en kan je iedere keer weer genieten van de vele gezichten van de Maan. De Maan geeft zelf geen licht, maar weerkaatst het licht van de Zon.

De Maan beweegt via een behoorlijke elliptische baan – afwijkigen – om de Aarde en staat hierdoor de ene keer dichter – perigeum – en de andere keer verder – apogeum – van de Aarde vandaan. Als de Maan haar ‘volle Maanstand’ heeft bereikt en de Maan heeft tevens het perigeum bereikt, kan je genieten van de zogenaamde ‘reuze- of supermaan’. De term ‘blauwe Maan’ is je vast wel eens ter ore gekomen en dit heeft ook zeker een astronomische fascinatie. De blauwe Maan ontstaat namelijk als de Maan twee keer in dezelfde kalendermaand de stand van ‘volle Maan’ bereikt. Dit komt ongeveer 2 á 3 keer per jaar voor.

Doe deze test en ontdek het lot dat jou te wachten staat, krijg advies en ontdek jouw 5 uitdagingen

Doe deze test in een paar minuten tijd en ontvang direct een analyse met antwoorden op jouw uitdagingen en een voorspelling van wat jou te wachten staat. Ontdek hoe jij met jouw uitdagingen om kan gaan.

De Maan en haar reis door de duizenden jaren

De Maan is door de eeuwen heen uitgegroeid tot een uitermate belangrijk navigatiesysteem. Niet alleen astronomisch, maar ook wat betreft je gevoelsleven. De emperische – ervaringsleer – ervaringen zijn door alle culturen en religies beleeft en doorleeft. De Maan verdient haar prominente rol dan ook zeker en wordt tot op de dag van vandaag ingezet, vanuit een bijna magische cyclus.

In de oude Chinese cultuur werd de Maan gezien als Yin, het vrouwelijke en werd de Zon ingezet voor Yang, oftewel het mannelijke. Lees hier meer over de Chinese horoscoop en Yin en Yang. De associatie van de Maan en haar vrouwelijkheid is ontstaan omdat de menstruatiecyclus van de vrouw even lang is als de cyclus van de Maan. In de tijden zonder al het kunstlicht, waar iedereen nu aan wordt blootgesteld, menstrueerden vrouwen op de natuurlijke standen van de Maan. In de woongemeenschap op hetzelfde moment. Deze bijna heilige associatie met de Maan als vruchtbaarheidssymbool is gehandhaafd in de boeiende mythologie en het oude Griekenland en Rome. De Zonnegoden waren mannelijk en de Maangoden waren vrouwelijk. De goden Selene, Phoebe en Artemis in het oude Griekeland en de welbekende Luna en Diana in het oude Rome.

Ten tijden van de Middeleeuwen, ontstonden de verbanden met de Maan en haar vrouwelijke principes opnieuw door onder andere magische rituelen en aanbiddingen van de Maan. Tot op de dag van vandaag worden er bijvoorbeeld ook vrouwencirkels georganiseerd om het vrouwelijke en ontvankelijke te kunnen doorgeven en beleven. Kortom, de Maan blijft via haar kwikzilver een boeiend en bovendien praktisch inzetbaar hemellichaam.

De Maan als navigatie voor je gevoelsleven

In de klassieke, Jungiaanse astrologie en de dag van vandaag, tijdens deze reis van de astrologie naar de 21e eeuw, bekleed de Maan een uitermate belangrijke functie voor de professioneel astroloog, voor het volwaardig kunnen duiden van de eigenschappen van je persoonlijkheid. Zelfkennis en je nóg bewuster van worden van jezelf, geeft je de mogelijkheid om nog beter in te tunen op jezelf.

Het kwikzilver van de Maan symboliseert het vrouwelijke, ontvangende principe in je horoscoop.

Zoals de Zon altijd zichtbaar voor je is als een ronde bol, heeft de Maan daarin tegen vele schijngestaltes. Net zoals je gevoelens en emoties per dag kunnen wisselen, heeft de Maan haar verschillende gezichten. Dit is dus weer vanuit de sterrenkunde afhankelijk van de stand van de Maan, ten opzichte van de Zon.

De Maan in je horoscoop

De Maan symboliseert je gevoelsleven en dit wordt astrologisch vervolgens weer zichtbaar via haar reis door alle sterrenbeelden. Lees hier meer over de planeten. Deze dierenriemtekens kan je het beste vergelijken met een kleurenfilter die over de Maan ligt. Iedere Maanfase heeft zijn eigen kracht en hierbij  opgeteld het astrologisch technische ‘huis’ of zogenaamd ‘leefgebied’ en de verbindingen die je Maan maakte met andere planeten of hemelobjecten toen je geboren werd, geeft uitermate gedetailleerde inzichten in dát wat jij nodig hebt om je gelukkig en veilig te kunnen voelen. Dé natuurlijk basis om een happy, liefdevol, volmaakt en emotioneel uitgebalanceerd leven te kunnen leiden.

Immers, geluk geef je door via de bezieling van de Maan. Zeker omdat de Maan ook staat voor wie je bent als moeder en welke stabiliteit jij je kinderen kunt geven om op te kunnen groeien als volwaardig mens.

De Maan geeft astrologisch tevens aan wat er in je herinneringen leeft en vervolgens, welke indrukken er in je opgeslagen zijn. Hierbij kan je denken aan je opvoeding en wat je hierin hebt ervaren, je afkomst op het vlak van religie en cultuur en bijvoorbeeld je route via je opleidingen.

Hoe kom je dichter bij jezelf via de kracht van de Maan

De Maan beïnvloedt als natuurlijke geleider via haar zwaartekrachten de waterhuishouding van de Aarde. Als je bedenkt dat de Aarde voor 70% uit water bestaat en jijzelf ongeveer ook, ontstaat er de logica dat de Maan ook invloed heeft op je als mens.

Leren samenwerken met de Maan, oftewel je opnieuw verbinden met de Maan en haar persoonlijke- en collectieve krachten, is niet alleen een boeiende, maar ook inzichtgevende methode.  Wat is de juiste timing en wat laat de Maan je zien?

Via haar natuurlijke ritme en maandelijkse cyclus laat de Maan je als wijze gids iedere keer weer zien, wanneer het juiste moment aanbreekt om een nieuw project te starten, of misschien wel om zaken af te ronden. Wanneer is het bijvoorbeeld het juiste moment om jezelf in the loungestand terug te trekken van de hectiek van de buitenwereld, de stilte in te gaan en zaken af te ronden, of het juiste moment om nieuwe beslissingen te nemen. Hoe is het met je werklust en je gemoedstoestand. Laat staan wanneer de zwaartekracht van de fascinerende ‘Volle Maan’ bereikt wordt. Hoe kan het zijn dat rondom deze periode er meer kinderen geboren worden en dat je onrustiger slaapt, of emotioneler bent.

In de biologische teelt wordt onafgebroken gebruik gemaakt van de stand van de Maan. De Maan beïnvloed de sapstromen van de planten. Met nieuwe Maan wordt het land bewerkt om vervolgens in te zaaien en met afnemende Maan wordt er geoogst.

De tocht van de Maan als oergeheugen en het geheugen van je onderbewustzijn, laten in grote lijn zien welke route jij hebt gelopen in het verleden en welke route je nodig hebt om weer terug te keren bij jezelf.

 

Tips om te leven met het ritme van de Maan

 • Bekijk regelmatig de stand van de Maan.
 • Schakel rust- stiltemoment in om je met de Maan te verbinden en gebruik je intenties.
 • Stap in de Volle Maan meditaties.
 • Gebruik meer kaarslicht en schakel lampen uit. Wordt bewust van de nachthemel.
 • Verdiep je in de biologisch, dynamische teelt.
 • Lees holistisch naslagwerk.
 • Wil je ontslakken, doe dit met afnemende Maan en onderzoek je resultaat.
 • Verbind je met de Maan voordat je gaat slapen.
 • Verdiep je in Moonology – leren werken met de kracht van de Maan.

De Maanstanden

 • Nieuwe Maan:  een nieuw begin, nieuwe ideëen, nieuwe plannen, tijd om te zaaien.
 • Eerste kwartier: leerprocessen en ervaringen kunnen rijpen, testfase.
 • Wassende Maan: opgedane ervaringen rijpen en succesvol uitzetten.
 • Volle Maan: vervulling en bewustwording, evalueren.
 • Afnemende Maan: bezinnen in wat er geleerd is, ervaringen uitdragen.
 • Laatste kwartier: afronden en alle ervaringen meenemen ter rijping voor het nieuwe.

Meereizen met de kracht van de Maan, doet je opnieuw ontmoeten met jezelf en geeft je regie over je leven. Soultravel en tune in!

Doe deze test en ontdek het lot dat jou te wachten staat, krijg advies en ontdek jouw 5 uitdagingen

Doe deze test in een paar minuten tijd en ontvang direct een analyse met antwoorden op jouw uitdagingen en een voorspelling van wat jou te wachten staat. Ontdek hoe jij met jouw uitdagingen om kan gaan.

Over de auteur Sandra Jansen van Galen

Hi lezer, ik ben Sandra Jansen van Galen en sinds 14 jaar professioneel astrologe, auteur, coach en trainer. Met veel plezier en toewijding publiceer ik regelmatig artikelen op deze site, met als missie je te inspireren en een bijdrage te leveren om je persoonlijk levensgeluk te verhogen. Wie weet krijg je nog meer helderheid over wie je bent en wat je wilt en kunt in het leven.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *