Wat zijn een Sjamaan en Sjamanisme

Misschien heeft het je wel eens bezig gehouden en fascineert het Sjamanisme je al tijden. Dat dit niet vreemd is, blijkt wel uit de vondsten van het beoefenen van Sjamanisme vele eeuwen terug, namelijk het Stenen Tijdperk. De gedachten en misschien zelfs de logica dat je ooit in een leven zeer vertrouwd was met Sjamanisme, maakt er een nog boeiender mysterie van.

Wat je in dit artikel gaat ontdekken

 • Wat is Sjamanisme
 • Hoe werkt de Sjamaan
 • Wat kan Sjamanisme voor je betekenen

Sjamanisme en de oorsprong van het bestaan

Voor zover de geschiedenis achterhaald kan worden, zijn de eerste vondsten van het oorspronkelijk beoefenen van het Sjamanisme, terug te halen uit Siberië. Tot op de dag van vandaag is men daar nog steeds zeer gedreven en betrokken met de verschillende mythologieën en rituelen. De Nomadengroep Evenki uit China vormt tot op de dag van vandaag een uiterst traditionele Sjamanistische eenheid. Door onderlinge uitwisselingen vanuit aangrenzende landen door de duizenden jaren heen, waarin Japan en Mongolië ook betrokken werden, zijn er verschillende Sjamanistische stromingen ontstaan.

Ondanks vervolgingen en onderdrukkingen in het verleden, worden op veel plaatsen nog steeds Sjamanistische rituelen beoefend. De Russische Orthodoxe kerken vervolgden de Sjamanen en daarbij werd er wat later een overheidsbeleid ingevoerd om de jeugd te ontmoedigen omtrent de oeroude kennis en natuurkrachten van het Sjamanisme. In Siberië ontstonden gedwongen bekeringen tot het christendom.

Er zijn volkeren die nog steeds volledig afgezonderd van de buitenwereld leven en heel dicht bij de natuur zijn. Ook landen zoals Bali en Borneo vormen hier belangrijke centra in, zodat de prachtige Sjamanistische rituelen en tradities hun voortgang en groei kunnen blijven voortzetten.

In het begin van de 18e eeuw werd Sjamanisme bekender in het westen. Het was Michael Harner die in de jaren 60 en 70 de leer van de oerklanken en Sjamanistische rituelen bij de westerlingen steeds populairder maakte. Tot op de dag van vandaag, vormen de heilige en helende natuurkrachten van het Sjamanisme een belangrijke inspiratiebron. Het Westerse Sjamanisme is meer beïnvloed door de Noord Amerikanen. Misschien klinken het ‘Wiel van de vier richtingen’ oftewel ‘Het Medicijnwiel’ en de Zweethut ceremonies je bekend in de oren.

Doe deze test en ontdek het lot dat jou te wachten staat, krijg advies en ontdek jouw 5 uitdagingen

Doe deze test in een paar minuten tijd en ontvang direct een analyse met antwoorden op jouw uitdagingen en een voorspelling van wat jou te wachten staat. Ontdek hoe jij met jouw uitdagingen om kan gaan.

Het Wiel van de Vier richtingen – Het Medicijnwiel

Voor de First Nations – Indianen – is je lichaam het vervoermiddel van je Spirit of Ziel, de Divine Energy of Goddelijke vonk in jou. Het Medicijnwiel staat symbool voor je levensweg en de vier windrichtingen – Noorden, Zuiden, Oosten, Westen. Het Medicijnwiel toont je de levensweg die je mag gaan, zodat je samen met je Spirit de levenslessen en ervaringen mag op doen, waarvoor je gekozen hebt tijdens je reïncarnatie.

Het Medicijnwiel is opgebouwd als ‘Creator’ en ligt in het midden. Om de Creator heen liggen 7 stenen. De symbolieken van de stenen zijn als volgt:

 • 1e steen Moeder Aarde
 • 2e steen Vader Zon
 • 3e steen Grootmoeder Maan
 • 4e steen Element Aarde – Schildpad clan
 • 5e steen Element Water – Kikker clan
 • 6e steen Element Vuur – Havik clan
 • 7e steen Element Lucht – Vlinder clan

Het is de buitenste cirkel waarvan de 4 stenen de vier windrichtingen met hun natuurkrachten symboliseren. Deze verbinden zich met de binnenste ring. De overige 12 stenen staan symbool voor ieder dierenriemteken, met uiteraard hun eigenschappen en kwaliteiten.

Zoals het bij het natuurlijke denk- en handelswijze horen, deelt het Sjamanisme de kennis van de oneindige cyclus van het leven, waar het grofstoffelijke uiteindelijk vergaat en je ziel verder reist naar de onderwereld.

Je leven staat bol van continue veranderingen, waar je jezelf weer volledig moet aanpassen. Hier staat het ‘Wiel van de vier windrichtingen’ ook voor:

 • Net als in de astrologische radix, oftewel geboortehoroscoop, start je reis bij het geel getinte Oosten, je ascendant. Je ziel kiest opnieuw een fysiek lichaam en je wordt als kind opnieuw geboren, daar waar de Zon opkomt.
 • Tijdens je opgroeien kom je rondom je pubertijd in het Zuiden uit. De rode kleur betekent levensenergie, bekrachtiging en moed.
 • Vervolgens ga je op je levenspad verder richting het Westen, waar je volwassenheid volledig tot bloei is gekomen en keert daarna via het witte licht naar het Noorden, waar je de rijpere en oudere leeftijden tegemoet gaat.
 • Van hieruit vervolg je de weg terug naar het Oosten en daar geef je het grofstoffelijk lichaam terug aan moeder Aarde. Je cirkel kan weer opnieuw tot stand komen.

Kortom, het Medicijnwiel is een boeiende en zeer waardevolle inspiratiebron voor je leven. Hier zijn overigens prachtige, geïllustreerde kaartendeks van ontworpen. Ook op deze wijze kan je natuurlijk jezelf prachtige inzichten geven.

De Zweethut

De Zweethut ceremonie is een oeroud Sjamanistisch ritueel, die je de gelegenheid biedt om opnieuw terug te keren naar jezelf. De Zweethut staat symbool voor de baarmoeder. Je wordt opnieuw opgenomen in de baarmoeder en gevoed door levenskracht en vitaliteit via de warmte die de Zweethut afgeeft.

De ceremonie helpt je om jezelf weer te voelen, te ervaren en opnieuw kennis te maken met je oorsprong. Verstopt in moeder Aarde en omhult door natuurlijke materialen, verbindt je jezelf helemaal opnieuw met het leven. Er vindt een dieptereiniging plaats op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

Reizend in de geest maak je opnieuw contact met de Zon, Maan, Sterren, elementen, windrichtingen, Aarde en voorouders.

Wat zijn Sjamanisme en de Sjamaan

De leer van Sjamanisme luidt: de bezieling en essentie van de natuur. Alles en ieder deel van Moeder Aarde, de bomen, de dieren, de lucht, het water, de wind, de regen, het vuur en de stenen, heeft een ziel. Ieder deel waaruit de Aarde is opgebouwd vormt een belangrijke schakel en maakt deel uit van de ‘Grote Geest’. Als er een deel van deze schakel ontbreekt, ontstaat er disbalans. Ieder deel, klein of groot, krachtig of subtiel is gelijkwaardig aan elkaar en met elkaar verbonden.

De Sjamaan en de volkeren zijn één met de natuur en leven in groeperingen en stammen. Zij kennen hierdoor uiteraard een grote kracht toe aan het dierenvolk. Zo zijn er vanuit de oorsprong de zogenaamde Totemdieren, dierengeesten of krachtdieren ontstaan. Deze dierengroepen zijn van grote betekenis bij bijvoorbeeld de Indianen en Aboriginals.

Wat is de taak van de Sjamaan

De Sjamaan wordt in de volksmond ook wel een ‘medicijnman of medicijnvrouw genoemd. Een Sjamaan functioneert als een actief medium – tussenpersoon – tussen het Aardse bestaan en de Zielenwerelden. Je zou kunnen zeggen dat een Sjamaan de diplomaat is tussen twee werelden en deze ook met elkaar verbindt.

De Sjamaan legt via indrukwekkende rituelen, verbindingen tussen die twee werelden. Hij legt contact met overleden dierbaren en overleden dierenzielen en heeft als groot verschil met een medium, het vermogen om door zijn of haar kennis, situaties te veranderen. Een Sjamaan heeft de mogelijkheid in trancereizen te raken en op deze wijze een mystieke éénheid te worden.

In de Sjamanistische kennis functioneren dierenzielen als gidsen. Iedere diersoort heeft hierin een eigen taak. Komt er een dierengeest voorbij, verschijnt deze op dát specifieke moment in je leven, met een boodschap en om je te begeleiden.

Het Sjamanisme vertelt dat je vanaf je geboorte een Totemdier mee krijgt, die je jouw hele leven vergezeld en beschermt. Daarbij is er ook Krachtdier bij je, ook wel Totems genoemd. Echter, deze verschilt tijdens de verschillende fases in je leven. Immers, ieder dier heeft die eigen unieke en specifieke taak.

In de stam heeft de Sjamaan veel aanzien en zorg hij of zij er ook voor dat de juiste balans en rust behouden worden. De wijsheid en kennis van de Sjamaan zijn enorm. Je wordt dan ook niet zomaar een Sjamaan.

Hoe word je een Sjamaan

De stammen van de Native Americans en andere natuurvolkeren hebben verschillende tradities en gewoontes. Of er is sprake van de zogenaamde ‘erfopvolging’ of de Sjamaan zoekt een leerling uit, waarvan hij of zij ziet dat het over bijzondere kwaliteiten beschikt. Via dromen, visioenen en tekenen welke via rituelen in de natuur tevoorschijn komen, kiest de Sjamaan vervolgens een nieuwe leerling uit. Deze wordt blootgesteld aan zware beproevingen.

Sjamaan worden is een zware taak en vaak een lange en eenzame weg. Hij of zij woont namelijk vaak buiten de stam.

De noodzaak van weinig afleiding en prikkels en de nodige rust en stilte moeten namelijk ruim voldoende zijn. Via Sjamanistische rituelen moet de Sjamaan natuurlijk ook alle tijd en gelegenheid krijgen om met de Geest te communiceren en niet alleen astraal, maar ook letterlijk te reizen. Bij een werkoppervlakte van de Sjamaan, moet je denken aan een paar honderd kilometer in omtrek. Een Sjamaan leeft dus ook als een soort Nomade.

Drie werelden op wonderlijke wijze verbonden

De voorouders van de natuurvolkeren en hun Sjamanistische leefwijze, hebben ooit voor jouw bestaan de drie werelden met elkaar verbonden:

 • Bovenwereld
 • Onderwereld
 • Middenwereld – Fysieke wereld

In de Boven- en Onderwereld wonen de gidsen, voorouders en zoals de Sjamaan het benoemd, de geesten oftewel overleden geliefden.

Specialistische kwaliteiten van de Sjamaan

Je kent het vast wel, de boeiende en ritmische slagen op de drum, met het gezang als een soort mantra en de ratels die meedraaien. Hierin beweegt de Sjamaan in een dans, ritmisch mee. Zoals hierboven geschreven, omvat alles en iedere materie een ziel. De drum, de ratel zijn voor de Sjamaan dus objecten die gevuld zijn met een ziel of de geest.

Met het plan en afhankelijk waar de reis naar toe mag gaan voor de Sjamaan, worden, via hun specialistische kwaliteiten, de Krachtdieren en het Totemdier ingezet. Er wordt gereisd naar de Bovenwereld, om de Goden gunstig te stemmen en er wordt naar de Onderwereld gereisd om zielen van overledenen terug te halen, of andersom, overledenen te begeleiden naar de Sjamanistische Onderwereld. De Sjamaan komt vervolgens in contact met andere Spirits en sluit via de uitgekozen krachtdieren overeenkomsten.

Een Sjamaan of Medicijnman- of vrouw, is dus een ‘genezer’. Hij of zij is in staat om via een trancereis situaties te beïnvloeden. De Sjamaan die reist naar de Bovenwereld, reist vaak samen met een vogel als krachtdier.

Vanuit het traditionele Sjamanisme functioneert een vrouwelijke Sjamaan meestal als kruidengeneeskundige- en medicijnvrouw. Prachtig hoe de holistische geneeswijze, toen vanuit al haar krachten, grondig werk verrichte. De medicijnbuidel oftewel ‘Mesa’ is ook heel bekend. Ook zijn zij de vroedvrouwen van de stam.

Sjamanisme en de Sjamaan in jezelf ontdekken

Heb je het verlangen om het prachtige en waardevolle Sjamanisme te ontdekken en jezelf hierin te verdiepen, geef je jezelf een waardevol geschenk. Wat is namelijk niet mooier om je tocht terug te maken naar de natuur, moeder Aarde, het respect voor haar en uiteraard jezelf.

Er worden bijvoorbeeld in Nederland diverse professionele opleidingen en trainingen gegeven om het Sjamanisme te ontdekken. Kies je voor deze oeroude tradities, ga je een waar transformatieproces tegemoet. Je leert te werken met Sjamanistische energieën en tools. Je eigen Sjamanistische medicijnbuidel maken en ingewijd worden in mystieke rituelen vormen alleen al hele bijzondere ervaringen.

Maak kennis met je Kracht- of Totemdier

Misschien is je nieuwsgierigheid geprikkeld en ben je benieuwd welk dier je Totemdier is en welke je Krachtdier. Het kan best zijn dat je jouw kracht- totemdier al hebt ontmoet in je dromen of tijdens visualisatie. Door te gaan slapen en te dromen worden je ziel en onderbewuste in de gelegenheid gesteld om tot je te spreken.

Maak ook kennis met je Kracht- of Totemdier door middel van meditatie. Neem hiervoor ruimschoots de gelegenheid, brand een kaars en wierook. Creëer op de grond eventueel jouw Medicijnwiel en neem plaats in de kleur, windrichting en het vlak waar je leeftijd passend is. Sluit je ogen, ontspan iedere spier en maak contact met je lichaam. Release en geef je liefdevol en vol vertrouwen over aan de Spirits. Zij handelen uiterst liefdevol en voorzichtig. Vraag vervolgens aan je Krachtdier en Totemdier om te verschijnen. Er kunnen beelden, woorden of een gevoel tevoorschijn komen. Vertrouw erop dat je Ziel het best passende in ogenschouw neemt.

Vertrouw op de kracht van je Geest en noteer of teken die beelden die je gezien, gevoelt of gehoord hebt. Je zult gaan merken dat de Spirits als spiegels van je Ziel als bij toeval, regelmatig je kracht- en totemdier laat verschijnen. In tijdschriften, op je mobiel of in de natuur. Je kracht- en totemdier is als een spiegel voor je. Zij tonen de eigenschappen, kwaliteiten en uitdagingen waar je jezelf misschien nog te weinig bewust van bent.

Sta je open voor een volledige mindset, ben je bereidt om de stap naar bewustwording te maken en sta je open voor de mystieke krachten van de natuur? Kies er dan voor om de rijkdom van het Sjamanisme opnieuw te ontdekken.

Doe deze test en ontdek het lot dat jou te wachten staat, krijg advies en ontdek jouw 5 uitdagingen

Doe deze test in een paar minuten tijd en ontvang direct een analyse met antwoorden op jouw uitdagingen en een voorspelling van wat jou te wachten staat. Ontdek hoe jij met jouw uitdagingen om kan gaan.

Over de auteur Sandra Jansen van Galen

Hi lezer, ik ben Sandra Jansen van Galen en sinds 14 jaar professioneel astrologe, auteur, coach en trainer. Met veel plezier en toewijding publiceer ik regelmatig artikelen op deze site, met als missie je te inspireren en een bijdrage te leveren om je persoonlijk levensgeluk te verhogen. Wie weet krijg je nog meer helderheid over wie je bent en wat je wilt en kunt in het leven.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *