4 tips voor meer spirituele diepgang in je meditatie

Mediteren en spiritualiteit worden vaak in dezelfde adem genoemd en dat is eigenlijk niet zo gek, meditatie is voor veel mensen namelijk de sleutel om zich spiritueel open te stellen.

Toch is het imago van mediteren voor veel mensen ‘laagdrempeliger’ dan dat van spiritualiteit omdat mediteren regelmatig gedaan wordt om even tot rust te komen in de gehaaste wereld van vandaag de dag.

Dat meditatie veel meer voor je kan betekenen dan alleen het kalmeren van je mind zal geen verassing voor je zijn, en daarom delen we in dit blog graag 4 tips met je om meer diepgang in je meditatie te vinden en je spiritueel open te stellen.

De sleutel tot meer diepgang in je meditatie

Wanneer je al enige tijd bezig bent met mediteren en de stap wilt maken naar meer spirituele diepgang hebben we een paar belangrijke tips voor je om mee te beginnen: 

Tip 1: Wees open minded

Misschien wel de belangrijkste tip om mee te beginnen. Wees open minded en stel jezelf open voor nieuwe gedachten, ervaringen en ideeën.

Wanneer je meer diepgang in je meditatie wilt ervaren is het namelijk essentieel dat je afstand neemt van beperkende overtuigingen.

Probeer dus niet te oordelen maar ervaar alles zonder hier meteen een label aan te hangen. Geef jezelf de ruimte om te voelen en te ervaren en probeer later pas te reflecteren op hoe je je hierbij voelde of wat je hiervan vond.

Tip 2: Leer jezelf goed kennen

Een tweede belangrijke stap wanneer je meer (spirituele) diepgang in je meditatie wilt vinden, is jezelf echt leren kennen.

Door erachter te komen wie je diep van binnen bent, krijg je een goed idee waar je sterke en zwakke punten liggen. Je kunt dit vervolgens gebruiken om intenties te zetten en je meditaties daarmee een thema te geven.

Op deze manier ga je gericht aan de slag met het bereiken van bepaalde ‘doelen’ en maak je sneller stappen in het vinden van meer spirituele diepgang in je meditatie.

Tip 3: Geef prioriteit aan me-time

Wanneer je meer diepgang in je meditatie wilt vinden is voldoende tijd voor jezelf essentieel. Dat heeft te maken met 2 belangrijke redenen: je hebt tijd om vaker te mediteren waardoor je sneller progressie maakt op de diepte in te gaan en je hebt in algemene zin minder stress in je leven.

Net als met alles geldt ook voor meditatie dat hoe vaker je het doet, hoe ‘beter’ je erin wordt. Zorg er dus voor dat je voldoende tijd kunt vrijmaken in je agenda om regelmatig een meditatie te doen.

Vaak een automatisch gevolg van meer vrije tijd, is dat je minder stress in je leven hebt. Het voordeel daarvan is dat je minder snel afgeleid raakt in je meditatie en gemakkelijker de diepgang op kunt zoeken. In een leven met weinig stress hoef je namelijk minder ‘mentale rommel’ op te ruimen wanneer je mediteert.

Tip 4: Maak van je meditatie een levensstijl

Regelmatig mediteren is ongelofelijk waardevol en krachtig maar echte veranderingen in het leven vinden plaats door constant met iets bezig te zijn.

Het goede nieuws is dat je de principes van meditatie kunt integreren in je dagelijkse leven waardoor je het vinden van spirituele diepgang niet beperkt tot je momentje van meditatie.

Stel jezelf bijvoorbeeld open voor nieuwe ervaringen, zoek de verbinding op met mensen, de natuur en het universum, oordeel niet maar laat alles gewoon op je afkomen en probeer mindful te leven.

Al deze punten zijn slechts een greep uit een levensstijl die je kan helpen om meer diepgang en zingeving te vinden en natuurlijk werkt dit door op de spirituele diepgang die je in je meditatie en dagelijks leven ervaart.

Geef de tips hierboven dus zeker een kans en ervaar hoe meditatie jou kan helpen om meer spirituele diepgang in je leven te vinden!

Dit is een gastblog van Happy with Yoga

Over de auteur Stefan

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *