Wat zijn Lenormand Kaartleggingen? Wat kan het voor jou Betekenen?

Heb je vragen over de liefde, of misschien over je financiën? Dan is het unieke Lenormand zeker iets voor jou en is het absoluut de moeite waard om te kunnen ontdekken welke kracht het Lenormand dek bezit. Zij beschikken namelijk over zeer gedetailleerde informatie. Dit vernuftige Orakel werkt doeltreffend en op hele andere wijze als de verleden, heden, toekomstlegging.

Heb je er wel eens over nagedacht om een cursus kaartleggen te volgen, maar is het er nog niet van gekomen. Na het lezen van dit artikel zullen de verleiding en het mysterie groot zijn.

Wat je in dit artikel gaat ontdekken:

 • Wat zijn Lenormand kaarten?
 • Hoe werken Lenormand kaartleggingen?
 • Wat betekenen Lenormand leggingen voor mij?

De geschiedenis en óde aan Madam Lenormand

Het ontstaan en de geschiedenis van de uit de 17e eeuw stammende Lenormand kaarten verdient zeker aandacht.

De Franse persoonlijkheid Marie Anne Lenormand, beter bekend als Mlle Lenormand, moest eens weten dat het uit haar handen gecreëerd kaartendek tot de dag van vandaag, in grote getalen nog steeds aanhangers heeft.

Het Lenormand Orakel is favoriet en daarbij ontzettend interessant en leuk om mee te leren werken. Het eist geen lange studie van je en daarnaast word je op aangename wijze getraind om steeds meer vertrouwen te krijgen wat betreft je innerlijk weten oftewel intuïtie.

Marie Anne Lenormand leefde in de periode van 1772 – 1843 en werd geboren in het plaatsje Alençon in Normandië. Zij is de dochter van Jean Louis Lenormand en zijn echtgenote Marie Anne Gilbert.

Op vijf jarige leeftijd werd Marie Anne naar een kloosterschool gestuurd, alwaar zij de nonnen versteld deed staan van haar vooruitziende blik. Wat zij vertelde kwam uit. Al op vroege leeftijd werden haar helderziende en paragnosten kwaliteiten zichtbaar en ontwikkelde Mlle Lenormand haarzelf tijdens de regeringsperiode van Napoleon, als befaamd en professionele persoonlijkheid op het gebied van toekomst voorspellen.

Dat Napoleon niet blij was met deze unieke en eigenzinnige dame, bleek wel uit het feit dat hij mevrouw Lenormand liet opsluiten na een kaartlegging en waarzeggerij, waarin zij de waarheid zag en deze deelde met de echtgenote van Napoleon ‘Joséphine’ en zijn geheime huwelijksplannen.

De welgestelde familie verhuisde naar Parijs toen de vader van Lenormand overleed en daar kwam Marie Anne in contact met andere helderzienden, waar zij vervolgens met veel plezier en toewijding werd ingewijd in de kaartleg technieken en geheimen vanuit de Franse tradities. Haar kwaliteiten vielen natuurlijk enorm in de smaak bij gelijkgestemden.

Vervolgens ontstaat er in samenwerking met een collega, de Salon Madam Gilbert. Hierdoor ontving Mlle Lenormand steeds meer faam en bekendheid. Door de jaren heen voorspelde zij met haar kaartleggingen en andere aangeleerde technieken zoals astrologie en pendelen, voor steeds meer persoonlijkheden. Dit alles met uitstekende resultaten en steeds meer bekendheid, waardoor Madam Lenormand toegang kreeg tot de hogere kringen.

Tijdens het verblijf in deze kringen deed Mlle Lenormand een voorspelling over het gezamenlijk bestijgen van de troon door Napoleon Bonaparte en Joséphine de Beauharnais. Hier werd Mlle Lenormand totaal niet serieus genomen.

Echter, toen ook déze voorspelling uit kwam, was er voor Madam Lenormand geen weg meer terug.

Werk in overvloed voor iedereen die diepere kennis en natuurlijk inzichten wilde ontvangen op het gebied van het persoonlijke lot, maakte haar tot een drukbezette dame. Uiteraard bleef zij ook regelmatig door de hogere rangorde uitgenodigd worden om aan het werk te gaan. Deze functie beklede Madam Lenormand met veel passie en plezier en maakte haar tot een unieke en excentrieke persoonlijkheid voor die tijd.

Toen uiteindelijk via het Lenormandorakel de voorspelling werd gedaan dat Napoleon wilde scheiden van zijn Joséphine, omdat zij geen kinderen kon krijgen, werd Mlle Lenormand in de gevangenis gezet. Dit was een korte, maar krachtige periode. Lenormand voorspelde tevens de val van politiek leider Napoleon Bonaparte. Haar populariteit en het belang van haar voorspellingen waren namelijk zo enorm, dat zij als snel weer op vrije voeten werd gesteld.

Blijkbaar waren Madam Lenormand en Napoleon ook via een soort ‘lot’ met elkaar verbonden. Toen Napoleon namelijk verbannen werd, viel tegelijkertijd het besluit dat het leggen van de Lenormandkaarten en andere voorspellingsmateriaal verboden werden. Dit is overigens door de honderden jaren heen wel vaker besloten.

De eigenzinnige Mlle Lenormand laat het hier natuurlijk niet bij zitten en besluit haarzelf in te laten schrijven als boekhandelaar. Zij slaat vervolgens de handen ineen met Joséphine om vervolgens lesmateriaal, kaarten en boeken uit te gaan geven. Dit alles met groot succes, waarin je jezelf wel kunt bedenken wat er in de achterkamertjes verder gebeurde.

Na het overlijden van Mlle Lenormand op 71-jarige leeftijd, werd haar naam gebruikt voor diverse waarzeggerij kaartendeks.

Het kleine 36 tellende kaartendek wat de titel ‘Lenormand’ met heuse classe en chic draagt, doet haar naam zeker eer aan.

Doe deze test en ontdek het lot dat jou te wachten staat, krijg advies en ontdek jouw 5 uitdagingen

Doe deze test in een paar minuten tijd en ontvang direct een analyse met antwoorden op jouw uitdagingen en een voorspelling van wat jou te wachten staat. Ontdek hoe jij met jouw uitdagingen om kan gaan.

Wat kan het Lenormand Orakel voor je betekenen

De symbolen van de Lenormand kaarten duiken sinds mensenheugenis steeds weer op en vormen tevens de leidraden oftewel archetypen en zoals in het artikel tarot als gids vragen stellen met dagkaarten en leg patronen geschreven, vormt iedere positie en iedere legging van de kaart het hologram van je ziel. De venster van jouw ziel, waardoor je naar jezelf kijkt en je informatie vanuit jezelf geeft over het verleden, heden en toekomst.

De Lenormand kaartleggingen staan je bij tijdens zoektochten of vragen zoals:

 • Liefde en relatie
 • Keuzen
 • Financiën
 • Gezondheid
 • Werk en carrière
 • Toekomst
 • Levensdoelen
 • Nieuwe koers in je leven
 • Opvoeding
 • Kinderen en adolescenten
 • Coaching
 • Spirituele inzichten
 • Samenwerken met je ziel

Hoe werken Lenormandkaarten

Heb je de ambitie en trekt het je wel om een setje Lenormandkaarten aan te schaffen en hiermee daadwerkelijk aan de slag te gaan, zal je hier veel leg plezier aan beleven.

In tegenstelling tot de termen waarzeggerij, toekomst voorspellen, in de toekomst kijken is het belangrijk te blijven beseffen dat je jouw eigen leven in de hand hebt en dat je zelf als Magiër een wandelend orakel bent. Dit ligt misschien niet in de lijn zoals Mlle Lenormand het in de 18e eeuw heeft gedeeld echter, het is goed te beseffen dat je in de 20e eeuw en het Watermantijdperk leeft.

Een tarotlegging is géén toekomst voorspelling. Je hebt zélf de touwtjes in handen dus vertrouw op de dynamiek van je intuïtie en ziel.

Het Lenormand kaartendek is opgebouwd vanuit prachtige, geïllustreerde en kleurrijke afbeeldingen welke al direct heel goed te begrijpen en interpreteren zijn. Alle kaarten in het Lenormandorakel wordt ‘rechtop’ gelegd en hiermee verschillen zij al de traditionele tarot.

Zoals in de tarot de afbeeldingen belangrijk zijn bij het duiden of vertalen van de vraag, werkt dit bij de Lenormand anders. Wat hier centraal staat is de positie van de kaart. Vandaar dat je ook uitstekend kunt werken met een gewoon kaartenspel – zoals het klaverjassen, pokeren, éénentwintigen, éénendertigen. Alle 36 kaarten worden geschud en gelegd!

Dit totale geheel is je werkveld en iedere kaart, de ligging en de combinatie ten opzichte van elkaar, vormen het totale inzicht. Hierdoor zal je merken dat je veel gedetailleerder in kunt gaan op je vraag, dan bij een tarot verleden, heden, toekomst legging.

Hieronder vind je een de lijst van alle Lenormandkaarten. Deze kan je gebruiken als hand-out en start om je reis door Lenormand te gaan maken.

Lenormand en de verdieping

Als startup is het handig te weten dat de Lenormand speelkaarten opvolgend zijn genummerd. Daarbij symboliseren alle afbeeldingen op duidelijke wijze de boodschap van de kaart.

De Lenormandkaarten met de rode symbooltjes kunnen meestal positief geduid worden. De kaarten met de zwarte symbooltjes vormen de uitdagende en vaak negatieve kanten van de situatie.

Vervolgens is het traditionele Lenormand kaartenspel verdeeld in de zogenaamde vier kleuren, welke uit het Tarot stammen:

 • Schoppen
 • Harten
 • Klavers
 • Ruiten

Klavers en Staven of Stokken – bij de Tarot

Klavers is verbonden met het element vuur en staan symbool voor je actieve drijfveren. De ondernemingslust, assertiviteit, daadkracht en het initiatief kunnen en durven nemen.

Schoppen of Zwaarden – bij de Tarot

Schoppen staat symbool voor het element lucht en bieden je informatie over de rationele kanten. Je denkvermogen, relativeringsvermogen en hierna kunnen handelen, met daarbij een gezonde dosis intuïtie en verstand.

Ruiten en Pentakels / Pentagrammen / Munten – bij de Tarot

Ruiten worden beheerst door het element aarde en bieden je informatie over je bezittingen, de materie en alles wat tastbaar is.

Harten en Kelken / Bekers / Bokalen – bij de Tarot

Harten biedt je het element water. Alles wat over gevoelens, emoties en liefde gaat staat met Harten in verbinden. Net zoals vriendschappen, de liefde en relaties.

Het kaartenspel van Mlle Lenormand omvat per Kleur – Harten, Ruiten, Schoppen, Klavers – enkel de Aas, de drie Hofkaarten en de genummerde kaarten zes tot en met tien. In het hedendaagse kaartenspel is deze opbouw anders: elke Kleur is daar opgebouwd vanaf de Aas tot tien. Deze worden vervolgens weer gevolgd door drie Hofkaarten namelijk: Boer, Dame / Koningin, Heer / Koning.

Hofkaarten

De Hofkaarten zijn tevens op een vernuftige wijze opgebouwd. Zij vertellen namelijk het aspect van de jeugd en staan hiermee voor het kind, een jongedame of jongeman.

De Dame of Koningin staat symbool voor de moeder of het vrouwelijke in jezelf. Waarin de Heer of Koning je informatie biedt over de vader of het mannelijke aspect.

Strijdkaarten

In de Lenormand zes kaarten als de zogenaamde strijdkaarten weergegeven. De afbeeldingen en symboliek staan voor de uitdagingen en negatieve invloeden.

 • Wolken, kaart 6
 • Zeis, kaart 10
 • Roede, kaart 11
 • Vos, kaart 14
 • Muizen, kaart 23
 • Maan, kaart 32

Het Lenormand kaartenspel en de symbolen

Harten

Gevoelens, liefde, geluk, huiselijke omstandigheden, luchtkastelen, romantiek, emotionele situaties, geboortes, veiligheid. Harts aangelegenheden met gezin, vrienden, familie en partners.

De Harten vertelt tevens over de personen die heel veel ‘geven’ en het ‘tot zich nemen’ een ware uitdaging vinden. Er is altijd een helpende en ondersteunende hand. Ligt deze kaart op een dusdanige positie tussen de andere kaarten, staat je voorspoed qua geluk en fortuin te wachten.

Klavers

Landbouw, reizen, schepping, wilskracht, bezorgdheid, onderneming, familie, bouwen, vrienden, kennissen. Deze kaart symboliseert ondernemingsdrang en doelgerichtheid. Missies worden volbracht. Het betreft de handelaren, reisleiders, paragnosten en wetenschappelijke invalshoeken.

Komt deze kaart op je pad, staat je voorspoed te wachten in zakelijke ondernemingen.

Ruiten

Handel, geld, collega’s, onbekenden, het buitenland, promotie, zakelijke groei. Hieronder vallen ook de diversiteit van communicatie zoals vervoer, telefonie, internet, schrijven, post, verplaatsingen van woon- of werklocatie.

Ruiten wordt tijdens de legging ingezet bij grote inzet, werken, doorzetten zoals studenten, zakenlieden, makelaars, economen, bedrijven en directie.

Ligt deze kaart op een prominente positie, wordt er succes aangekondigd op het gebied van financiën of andere vormen van waarde.

Schoppen

Transformatie, strijd, grote processen, leven en dood, het oordeel, rechtszaken, gezag, wet, overleven. Deze symboliek betekent in het gehele orakel van Lenormand dat er serieuze, gezaghebbende en zwaar op de hand zijnde of oudere personen op je pad komen.

Er moet een oordeel uitgesproken worden. Denk hierbij aan een advocaat, arts, directeur, notaris of rechter.

Ligt Schoppen op een strategische positie in de kaarten, wordt er een waarschuwing gegeven voor rechtszaken, overheidsinstellingen, gezondheid of problemen met conflicten.

De Persoonskaart

Het is de persoonskaart die tijdens een grote Lenormand legging centraal staat. Er zijn twee kaarten die hierin de betekenis hebben van persoonskaart namelijk; de Heer – kaart 28 en de Dame – kaart 29.

De kaart Heer staat tijdens de legging symbool en centraal voor je als je van het mannelijke geslacht bent. De positie ten opzichte van de andere kaarten is zeer bepalend.

Andersom, als je tot het vrouwelijke geslacht behoort, focus je jezelf op de Dame in de geheel uitgelegde kaartlegging.

Stel, je bent voor jezelf aan de slag gegaan met deze prachtige vensters van je ziel, kijk je dus als vanzelfsprekend naar je eigen kaart. Je kijkt dan vervolgens naar de kaarten die jouw kaart omringen. Hieruit valt al boeiende Lenormand informatie te halen.

Tijdens de legging voor jezelf als vrouw, haal je alle informatie over een partner, geliefde of belangrijk mannelijk persoon uit ‘de Heer’. Ben je aan het werk met een Lenormand legging als man, bekijk en ervaar je de kaart ‘Dame’ als geliefde, partner of belangrijke vriendin.

Belangrijke informatie is vervolgens de positie van je eigen kaart. Deze speelt namelijk een cruciaal belangrijke rol in de gehele legging. Ligt je eigen kaart bijvoorbeeld aan de rand van het geheel uitgelegde spel, staan er grote veranderingen op komst, of een verhuizing c.q. verplaatsing.

Ligt je kaart op dezelfde lijn met de Heer of Dame, zal de verbinding intenser en diepgaander worden. Meestal betreft het hier dan een liefdesrelatie, of een aangename verbinding welke tot liefde gaat opbloeien.

Stel dat jouw kaart rechts van het hele kaartenspel ligt, krijg je informatie uit het verleden en zal de toekomst niet te ‘lezen’ zijn uit het Lenormand dek. Ben je nieuwsgierig en wil je toch graag een tip van je toekomst sluier opgetild zien, schroom dan niet en schut de kaarten rustig nog een keer overnieuw.

Stel dat je een legging doet met het orakel, en je bent als vrouw aan het werk waarbij je ontdekt dat de Heer rechts – in de toekomst – ligt voorspellen de kaarten dat er een man op je pad komt. Natuurlijk geldt dit ook voor je als man, maar dan omgekeerd. De Dame ligt rechts – in de toekomst – van je eigen kaart.

Overige Persoonskaarten

Buiten je eigen persoonskaart – de Heer en de Dame – zijn er nog twaalf andere persoonskaarten in het kaartendek aanwezig. Deze symboliseren meestal in een legging de hoofdpersonen die een prominente rol hebben in de vraag die je hebt.

De Vrouwen

 • de Slang
 • de Ruiker
 • de Ooievaar
 • de Weg

De Mannen

 • het Huis
 • de Wolken
 • de Lelie
 • de Vissen

Tot slot wordt het kaartendek afgerond met de vier Kinderen

 • de Zeis
 • de Roede
 • het Kind
 • het Hart

Voorbereidingen voor een Lenormand legging

Het is belangrijk dat je iedere voorbereiding volledig gefocust bent, zodat je niet alleen onbaatzuchtig kunt geven, maar dat je natuurlijk ook mag ontvangen. Dit vraagt serieuze voorbereidingen.

Immers, je werkt van mens tot mens, van hart tot hart en niet te vergeten van ziel tot ziel. Het is goed te beseffen dat bij iedere uitspraak die je doet, bij ieder gebaar die je maakt en tijdens ieder oogcontact dat je dermate contact maakt en legt, wat voorbij alle schijnbare grenzen gaat.

Het leren werken met de unieke Lenormand, vraagt veel oefening, eventuele begeleiding en het vertrouwen op jezelf. Het is boeiend en erg leuk om bijvoorbeeld tijdens de herfst- en wintermaanden op te pakken.

Een fijne en goede voorbereiding maakt jezelf niet alleen rustig en goed geluimd. Je kunt het ook zien als een soort meditatieve wijze om je alvast voor te bereiden op degene die bij je komt. Hieraan vooraf jouw eigen ritueel verbinden is zeker van belang. Maak je ruimte en ‘werktafel’ schoon en brand eventueel wat wierook of een etherische olie. Dek je tafel op en leg bijvoorbeeld een edelsteen naar jouw keuze neer en brand een kaars. Neem een moment van stilte, maak je hoofd leeg en maak vervolgens contact met je lichaam. In het artikel wat is spiritualiteit en hoe kan ik dit ontwikkelen, lees je meer over voorbereidingen.

Wat belangrijk is dat je geniet van de weg en de ontdekkingstocht naar de Lenormand toe. Ga het ervaren via bijvoorbeeld een paragnostenchat of bezoek een ervaren Lenormand persoonlijkheid.

Je zult zien hoe boeiend de Lenormand werkt en dat op miraculeuze wijze, de inzichten kloppen.

Doe deze test en ontdek het lot dat jou te wachten staat, krijg advies en ontdek jouw 5 uitdagingen

Doe deze test in een paar minuten tijd en ontvang direct een analyse met antwoorden op jouw uitdagingen en een voorspelling van wat jou te wachten staat. Ontdek hoe jij met jouw uitdagingen om kan gaan.

Over de auteur Sandra Jansen van Galen

Hi lezer, ik ben Sandra Jansen van Galen en sinds 14 jaar professioneel astrologe, auteur, coach en trainer. Met veel plezier en toewijding publiceer ik regelmatig artikelen op deze site, met als missie je te inspireren en een bijdrage te leveren om je persoonlijk levensgeluk te verhogen. Wie weet krijg je nog meer helderheid over wie je bent en wat je wilt en kunt in het leven.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *